woensdag 1 november 2017

Geschiedenis van de Nederlandse popmuziek (8)

Na 2000 komt de Nederlandstalige hiphop sterk op. Naast Osdorp Posse en Extince dringen Def Rhymz, Brainpower, Lange Frans & Baas B, Ali B en De Jeugd van Tegenwoordig door tot de hitparade en een tijdlang is het rappen in het Nederlands een rage. Als die verflauwt, blijft er een actieve underground over, waaruit vooral Opgezwolle, Typhoon en The Opposites van zich doen spreken.

De jacht op en de coaching van talent is in de jaren '00 een trend. De televisietalentenjachten Starmaker (K-Otic, Sita), Idols (Jamai, Jim, Hind, Boris, Raffaëla, Nikki), Popstars (Men2B, Raffish) en X-Factor (Lisa Loïs) leveren vooral kortdurende successen op. De Rockacademie, de eerste van een reeks officiële beroepsopleidingen voor popmuzikanten, stelt daar de langer durende carrières van o.a. Krezip, Intwine, After Forever en Leaf tegenover.

Door de opkomst van het illegaal downloaden van muziek van internet zakt de platenverkoop in. Het concertbezoek groeit echter gewoon door, zeker bij Nederlandse bands. Onder die omstandigheden groeit de gothic rockband Within Temptation uit tot een internationale topact. Ook Zuco 103, Kraak & Smaak, zZz, Peter Pan Speedrock, Cilvaringz en Pete Philly & Perquisite oogsten buiten de landsgrenzen waardering. Toonaangevend is Nederland echter alleen in de dance. Junkie XL scoort in 2002 een wereldhit met het door hem bewerkte A Little Less Conversation van Elvis Presley. En Ferry Corsten, Tiësto en Armin van Buuren zijn achtereenvolgens de nummer 1 dj's in de wereld.