dinsdag 4 juni 2013

Pinkpop 1979

Volgens televisieregisseur Egbert van Hees heeft hij tijdens het tiende Pinkpop Festival, dat op 4 juni 1979 wordt gehouden, bloedmooie beelden opgenomen. Maar wat wil je ook met deze line-up, Peter Tosh, Rush, Elvis Costello, The Police, Dire Straits, Average White Band en Massada. John Peel doet voor de tweede keer de presentatie. Mick Jagger loopt gezellig backstage. Hij zingt namelijk mee op Don’t Look Back, de hit van Peter Tosh die op het Rolling Stones-label is verschenen. Het gerucht gaat dat Mick met Peter zal meezingen, maar dat gaat niet door. Pinkpop 1979 is voor de Police een grote stap in hun carrière. Elvis Costello gaat het gevecht aan met de weergoden. Hagel en winterse buien kunnen hem er niet van weerhouden om pas na 40 minuten het drijfnatte podium te verlaten. Ondanks het slechte weer zijn alle 50.000 kaarten verkocht.


Het eerste Pink- Popfestival werd georganiseerd als alternatief voor een afgelast optreden van de zangeres Melanie. Op het eerste Pinkpop, dat gehouden werd op 18 mei 1970 in Geleen, kwamen 10.000 toeschouwers af. De Golden Earring en de George Baker Selection traden er op.
De begroting voor die eerste Pinkpop bedroeg 15.000 gulden, een kaartje kostte f. 2,50. Met de winst, 10.000 gulden, werd de tweede Pinkpop georganiseerd en op deze manier kon men voortaan elk jaar dit festival, dat zou uitgroeien tot een van de populairste, financieren.
De eerste Pinkpopjaren lieten de radio en televisie verstek gaan. Dank zij amateurfilmers zijn er beelden van een groot aantal optredens uit die eerste jaren. Pas sinds 1976 is de televisie er regelmatig bij geweest om opnames te maken. De formule van Pinkpop: alternatief maar niet te alternatief, populair maar niet te populair.