dinsdag 4 december 2012

Jazz Akkoordenschema's

Jazz is een van de meest populaire vormen van Muziek die wortels uit blues heeft. Als je wilt leren om jazz te spelen, dan is het een goed idee om leren van de basis jazz akkoordenschema's. Er zijn vele progressies gebruikt in jazz. Dit artikel gaat over de meest voorkomende jazz akkoorden.
Nondominant septiemakkoorden zijn
II-VI progressie

Een van de meest gebruikte jazz Akkoordenschema is de II-VI progressie. De meeste akkoorden in de jazz muziek zijn septiemakkoorden, dus elke snaar in deze progressie is een zevende. In de toonsoort C, zouden de akkoorden worden Dm7, G7 en Cmaj7. Als je niet weet hoe naar de zevende akkoorden te spelen, moet je ze zo snel mogelijk leren.
De noten van Dm7 zijn D, F, A en C. De noten van de G7 zijn G, B, D en F.
De noten van Cmaj7 zijn C, E, G en B.

V-ii-I
Nog een van de gemeenschappelijke jazz akkoorden is de V-ii-I. Dit zijn ook septiemakkoorden, maar deze keer in F. De akkoorden speelde die deel uitmaken van deze progressie zijn Cmaj7, Gm7, en Fmaj7. Zoals hierboven vermeld: de noten van de Cmaj7 zijn C, E, G en B.
De noten van zijn Gm7 G, Bb, D en F. Ten slotte is de noten van Fmaj7 zijn F, A, C en E.


I-VI-II-V
Een van de meest geavanceerde jazz accoorden is de I-VI-II-V progressie. Deze keer laten we de progressie spelen in de sleutel van G. De akkoorden voor deze progressie zal worden Gmaj7, Cm7, Am7, en D7.
De noten van Gmaj7 zijn G, B, D en F #.
De noten van Cm7 zijn C, Eb, G en Bb. De noten van Am7 zijn A, C, E en G. Tot slot, de noten van de D7 zijn D, F #, A en C.